21 Νοε 2006

Reforms and consensus. Με μια στάση σε μια ζαρντινιέρα.

“I don’t want to…”, είπε εκείνος ο χοντρός κύριος που έχουμε για Πρωθυπουργό και μετά παύση. Η αίθουσα πάγωσε. Η ροή των αγγλικών -με προφορά που μόνο Κινέζος με μάνα Ουκρανέζα και πατέρα αυτιστικό απ’ το Τέξας θα ζήλευε- διακόπηκε. Θα θυμηθεί την επόμενη λέξη; “…to impose”, συνέχισε, και ένα «ουφ» ανακούφισης ακούστηκε απ’ τον Θοδωρή δίπλα.

Εξηγήθηκε ο Καραμανλής. Θα προχωρήσει τις reforms (=μεταρρυθμίσεις) για την παιδεία, αλλά δε θέλει να επιβάλλει κάτι, θέλει να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή consensus (=συναίνεση). Και δεν το είπε σε ιθαγενείς Έλληνες, που ούτως ή άλλως ό,τι κι αν τους πει και άσχετα με το τι θα κάνει, θα τον ξαναψηφίσουν. Το υποσχέθηκε στο London School of Economics κι εδώ ο λόγος του πρέπει να είναι σπαθί.

Η επίκληση της συναίνεσης δεν είναι για τον Καραμανλή παρά ένα άλλοθι για να δικαιολογήσει την απραξία του και την ατολμία του να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίστηκε. Η προσδοκία για μεταρρυθμίσεις κρατάει ψηλά τα ποσοστά του στα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας που τις επιθυμούν. Η αναβολή των μεταρρυθμίσεων τον γλιτώνει απ’ το πολιτικό κόστος από ομάδες συμφερόντων που αντιδρούν.

Η ειλικρίνεια της συναίνεσης είχε σκοντάψει πριν λίγες μέρες σε μια ζαρντινιέρα, έπειτα σ’ ένα μηχανάκι κι έπειτα με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες δάρθηκε ανηλεώς από μια αρμάδα πραιτόρων ντυμένων με πολιτικά…

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κινέζος με μάνα Ουκρανέζα και πατέρα αυτιστικό απ’ το Τέξας??? Ti empneusi eixes re file. Meta tin premiera pou mas apogoiteuses, exeis diorthwthei aisthita. Pws ta grafeis etsi agori mou? Synexise na mas ekfrazeis!!!

Ανώνυμος είπε...

Egw protimousa to prohgoumeno styl. Ekfrazesai ypotimitika gia ethnikes kai koinwnikes meionothtes etsi. Xontros, aftistikos, kinezos, oukranos. Ti provlhma exeis re palioratsista?

Ανώνυμος είπε...

Εκπληκτικά λυρική πολιτική ανάλυση αλλά...το συμπέρασμα παραμένει ένα: Πουλήστε την Κύπρο όσο-όσο....για να ησυχάσουμε...Γενικά!

la4ky είπε...

"Η ειλικρίνεια της συναίνεσης είχε σκοντάψει πριν λίγες μέρες σε μια ζαρντινιέρα, έπειτα σ’ ένα μηχανάκι κι έπειτα με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες δάρθηκε ανηλεώς από μια αρμάδα πραιτόρων ντυμένων με πολιτικά…"

Βιτσιόζα η "ειλικρίνεια".... ελπίζω η καημένη η ζαρντινιέρα και το μηχανάκι να μην έπαθαν τίποτα....

Panos Stefanou είπε...

xpatik tha symfwnisw mazi sou. den kaneis k esy ena blog? k den thelw sxolia gi'auto pou emathes xthes...

Ανώνυμος είπε...

Egw sta elega oti tha se kraxoun gia ton prosvlitiko tropo pou kataferesai enantion koinwnikwn omadwn tou perithwriou alla de me akouges.

En pasei periptwsei mpainw kathe mera na dw ekeino to post gia ta idiwtika panepisthmia alla den vlepw proodo! Tetoia anamoni oute to kanourio epeisodio tou para 5...

Ανώνυμος είπε...

Sthn prokeimenh periptwsh einai mallon spaste thn Kypro sto xylo..

Egw pantws katalava pws ton varagane giati eixe spasei th zartiniera...to kwlopaido

Ανώνυμος είπε...

Na paraitithei amesa o Polydwras kai to ellhniko dhmosio na plhrwnei gia mia zwh ton kyprio foithth!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα ! μόλις σήμερα ανακάλυψα αυτό το blog και θέλω να επισημάνω ένα θέμα που δεν ξέρω γιατί κανείς δεν επισημαίνει. Κάθε φορά που ο καταλληλότερος πρωθυπουργός μιλάει Αγγλικά, η ανηψιά μου 11 χρονών γελάει. Αλήθεια σε τι γλώσσα έγραφε τις εργασίες του στο Ταφτ η όπου αλλού υποτίθεται οτι ...σπούδαζε στην Αμερική ; ! ! ! !